Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2023. szept. 5.
Győri SZC | Kisalföld
  • oktatás
  • szakképzés
  • technikum

Diákok vezetik be a nagyikat a digitális világba Győrben

Az idősektől távol áll az internetes világ, nem értenek hozzá – ennek az előítéletnek a leküzdésére született a Nagyinet program. Eleinte a számítógép kezelése volt a fő cél, ma már sokrétűbb a képzés.

Diákok vezetik be a nagyikat a digitális világba Győrben

– Szeretném tartani a gyermekeimmel, az unokáimmal a kapcsolatot akkor is, amikor személyesen nem tudunk találkozni, és el akarom sajátítani a Messenger, a Viber kezelését – indokolta érdeklődésünkre a Győr-Révfaluban élő 67 éves Pénzesné Deli Krisztina azt, miért jó, ha az idősek is megismerkednek a digitális világgal.

Pénzesné Deli Krisztina azt is mondta: szeretné lementeni a nyaralás fotóit úgy, hogy ne kelljen ehhez minden egyes alkalommal a fia segítségét kérnie. – Jó lenne a csekkeket neten befizetni, felkészülni az internetes csalók próbálkozásaira – tette hozzá a 67 éves asszony.

Két generáció közös munkája

A nyugdíjasok Nagyinetnek nevezett számítástechnikai képzése immár 23 éves. A Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégiumban diák tanárok foglalkoznak a nyugdíjasokkal.
– A nyugdíjasok és a diákok közös munkája a generációk közti együttműködés egy új formája –kezdte Nagy Péter ötletgazda. – A két generáció olyan oldalról ismeri és szereti meg egymást, ami önmagában érték. A diák tanárok egy új területen próbálhatják ki magukat. Sokan ebben az együttműködésben szeretik meg a tanítást és választják a tanári pályát. Megváltozik a nyugdíjasok véleménye a fiatalokról. Látják, hogy mennyire fogékonyak az újra, milyen okosak, segítőkészek, türelmesek, tisztelettudók a közös munkában.

Korszerű tudással önbizalom

Nagy Péter hozzátette, hogy a nyugdíjasok életét megváltoztatja a képzés. Olyan korszerű tudást szereznek, amire a legtöbb nyugdíjas nem is mer gondolni. Önbizalmat ad azoknak, akik már „leírták” magukat többek között az új ismeretek szerzésében. Új kapcsolatok születnek. Oldja a magányt, főleg azoknál, akik lakáshoz kötöttek.
Nagy Péter elmondta, hogy a Nagyinet képzés célja kezdetben a számítógép kezelésének megtanulása volt. Közben kiderült, hogy sokkal több van benne. Az okostelefon kezelése például egyre népszerűbb a Nagyinet képzésben. Természetesen az internetes csalások témája is napirendre kerül, ezzel a diákok külön is foglalkoznak.

Takarékoskodás, az életminőség javítása

– Egyre fontosabb, hogy a nyugdíjasok tudják kezelni az okostelefont és a számítógépet, mert javítja az életminőséget, sőt, a használatával pénzt lehet megtakarítani. Öröm látni a boltok pénztáránál, hogy egyre több nyugdíjas használja a bolt applikációját a mobiltelefonján, amivel pénzt takarít meg. Szintén jó takarékossági lehetőség az árfigyelő rendszer követése az interneten. Figyelve az egyes boltokban az árkülönbözetet, fél vagy háromnegyed év alatt megkereshető a telefon ára – érvelt Nagy Péter amellett, milyen hasznosak az idősek számára a digitális ismeretek.

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Magas rangú elismerés a Jedlik pedagógusának

Magas rangú elismerés a Jedlik pedagógusának

„Bonis Bona - a Nemzet Tehetségeiért" díjat kapott a Jedlikben tanító Dr. Csóka Gézáné Judit. A matematika szakos tanár a kiváló tehetségsegítő kategóriában vehette át az elismerést Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől. A kiváló pedagógus az elmúlt 10 évben 18 diákját jutatta be az országos tanulmányi versenyek döntőibe.

2021. szept. 22.
Győr+ Média
Idén októberben ünneplte alapításának 120. évfordulóját a győri Jedlik iskolánk

Idén októberben ünneplte alapításának 120. évfordulóját a győri Jedlik iskolánk

Az évfordulóról közös ünnepséggel, évkönyv kiadásával emlékeztünk meg. Kuriózumnak tekinthető, hogy a mai napig abban az épületben zajlik az oktatás, ahol 120 évvel ezelőtt. Arra is büszkék lehetünk, hogy diákjaink nagy többsége egyetemeken tanulnak tovább, és mérnöki diplomát szereznek.

2021. okt. 19.
GYORISZC
Jótékonysági koncertet szerveztek a jedlikesek

Jótékonysági koncertet szerveztek a jedlikesek

A Zsinagógában tartották meg immár XIII. alkalommal jótékonysági koncertjüket a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium diákjai és tanárai. A koncertre bárki eljöhetett, a bejáratnál egy gyűjtőbe csupán egy tetszőleges összeget kellett bedobni, mellyel az intézmény hátrányos helyzetben lévő diákjait segítik.

2022. ápr. 26.
Győr+ Média


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum