Hírek
Győri SZC | Kisalföld
Zabpoharat készít a deákos tanuló
Zabból készült poharat talált fel és fejlesztett ki a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum 12. e osztályos tanulója, Koller Ábel.

A Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum tanulójának, Koller Ábel találmánya, a zabpohár teljes mértékben organikus alapanyagokból készül, előállítása egyszerű, gyors és környezetbarát. A diák kifejezetten úgy tervezte, hogy a zabpohár ellenálljon a különböző hőmérsékletű italoknak: ideális meleg italokhoz, mint a kávé vagy a tea, ugyanakkor hideg frissítők felszolgálására is tökéletesen alkalmas. Emellett elfogyasztva tápláló összetevőinek köszönhetően egy egészséges reggelit is helyettesíthet, így a rohanó hétköznapokon nem csupán praktikus, de energiapótló megoldásként is szolgál.
Zabpohár a győri diáktól
- Az ötlet egy fenntartható jövő megteremtésének gondolatából született, azon belül is a hulladékgazdálkodás és a környezettudatos fogyasztás problémájára fókuszálva. Világszerte naponta emberek milliói fogyasztanak eldobható papírpohárból, amelyek túlnyomó többsége a szeméttelepeken végzi. Ezeknek az egyszer használatos termékeknek a kiváltására alkottuk meg zabpoharunkat – egy innovatív, ehető, fenntartható és praktikus alternatívát - foglalta össze a Kisalföldnek Koller Ábel, a zabból készült pohár feltalálója és kifejlesztője.
- A termékünk különösen jól illeszkedik a mai piaci igényekhez. Egyre több kávézó, pékség és vendéglátóhely törekszik arra, hogy zöld alternatívákat kínáljon vendégeinek. Illetve a fogyasztók részéről is nő az igény a környezetbarát csomagolásokra és termékekre - népszerűsítette a terméket Koller Ábel, a többes számot pedig az indokolja, az elkészítésben iskolatársai is részt vettek.
Meghódíthatja a világot a győri ehető pohár
Az ötletgazda - aki éppen Portugáliában van szakmai gyakorlaton - úgy fogalmazott: a cél nem csupán egy új termék létrehozása, hanem egy szemléletformáló megoldás elterjesztése: hogy a fogyasztás során ne csupán az élvezeti értéket, hanem a környezeti hatásokat is figyelembe vegyék. Kifejtette: az előállítási költsége darabonként mindössze 180 forint, így gazdaságosan termelhető. A termék még fejlesztésre és kisebb finomításokra szorul, azonban jelenlegi formájában önmagában még nem elegendő a piacra lépéshez.
- A piacra lépés a feltétele egy olyan gép, amivel ki tudjuk formázni a poharakat és nem kézzel, egyesével készíteni őket, de alapvetően nincs akadálya a piacra lépésnek. Számításaim szerint mintegy másfél-kétmillió forintból ki lehetne fejleszteni az elkészítéshez szükséges gépeket. Ehhez jönne a cégalapítás díja, amely attól függ, hogy Kft-t hozunk létre, vagy kistermelőként/őstermelőként lépünk a piacra - mérlegelt a fiatal feltaláló.
Így készül a zabpohár
A versenyekre, előadásokra egyelőre 500 darab készült el. Száz poharat négy ember öt óra alatt készít el. Mint Ábel elmondta, az idő nagy része azzal megy el, hogy egyesével, kézzel formázzák a terméket. Az elkészítési folyamat 4 részből áll: (1. rész) az hozzávalók összekeverése formázható állagúra, majd (2. rész) ki kell formázni a zabpoharakat, ezt követően kisütni mintegy egy óra alatt (3. rész), végül pedig kihűlnek és jöhet a díszítés (4. rész).
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Értékeink – A Győri Értéktárról tartottak órát a Deákban
Október 10-én a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikumba látogatott a Győri Értéktár Bizottság, melynek elnöke előadást tartott a tanulóknak. Szeles Szabolcs alpolgármester úr, intézményünk volt diákja hálával beszélt volt iskolájáról.
Győri SZC | Győr+ Média

Sikeres évet zárt a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum
A Deák Technikum fontos szerepet játszik a közgazdasági, pénzügyi és üzleti ismeretekre épülő szakképzésben a régióban.
Győri SZC | Győr+ Média

Nemzetközi gépírásversenyen bizonyított a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum tanulója
Nemzetközi gépírásversenyen vehetett részt nemrég Baranek Roland, a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum tanulója.
Győri SZC | Kisalföld