Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2023. jan. 12.
Győri SZC | Kisalföld
  • szakképzés
  • együttműködés
  • technikum

Sok előnyt hoznak a testvériskolák a győri Hildnek

A testvériskolai kapcsolatnak számos előnye van. Józsa Tamás igazgató és az észt vendégek, akik megismerhették a győri iskola működését.

Sok előnyt hoznak a testvériskolák a győri Hildnek

A Tallinni Építőipari Szakközépiskola delegációja járt nemrégiben Tõnu Armulik fejlesztési igazgatóhelyettes vezetésével a Győri SZC Hild József Építőipari Technikumban. A hildes diákok örömmel mutatták be angol nyelven az iskolájukat és engedtek betekintést a gazdag hagyományokkal rendelkező intézmény mindennapjaiba.

Leonardo szerepe

– Az észtekkel 2005 óta vagyunk kapcsolatban. Egy közös német koordinálású, online, szakmai nyelvi anyagot fejlesztettünk együtt és utána alakult ki a testvériskolai kapcsolat – újságolta Józsa Tamás, a Hild igazgatója.

– A testvériskolának sok előnye van. Észtországban, Ausztriában és Olaszországban Leonardo programokat bonyolítottunk a műemlékvédelemhez és a korszerű, energiatudatos, fenntartható építészethez kapcsolódóan. Több éven keresztül évente 12 diák két tanár vezetésével 4 hetet töltött kint, a fogadó iskola diákjai pedig hasonló számban és időtartamban Magyarországon. A munkanyelvünk Észtországban és Olaszországban az angol, az osztrák iskolákban a német. A magyar tanítási nyelvű iskolákban a magyar.

Cserediákok

A két iskola pályázati forrásoknak köszönhetően több éven keresztül valósított meg cserediák-kapcsolatokat. Ezek sajnos a járványidőszakban elmaradtak, de már dolgoznak azon, hogy újra elinduljanak. Várhatóan a jövő tanévben kezdődnek ezek a többhetes programok, ahol az észt diákokkal együtt az építészeti ismeretszerzésen túl dolgoznak a Tallinni Szabadtéri Múzeumban, megismerik Észtországot, és a nyelvgyakorlásra is jut idő.

Józsa Tamás elmondta, hogy évente a programoktól és a lehetőségektől függően egy-két tucat diák utazik ki a Hildtől Észtországba. A programokra a támogatást pályázati forrásokból szerzik. A diákoknak és a közreműködőknek a pályázati támogatás teljes ellátást biztosít. A határon túli magyar iskolákkal a Határtalanul program révén tartják a kapcsolatot, illetve közös szakmai, sport- és kulturális események, diáknap, tehetséggondozó foglalkozás, közös szakmai táborok révén.

Lehetőség a nemzetközi kapcsolat

A mostani látogatás során az észt partnerek a kapcsolatok megerősítésén túl a magyar iskolarendszerről nyertek átfogó képet, illetve volt lehetőségük egy belsőépítészettel foglalkozó üzemben is látogatást tenni. De Győr és környéke kulturális értékeit, a világörökségi helyszíneket is meglátogatták. A program során a Hild- technikumnak, mint Minősített Tehetséggondozó Műhelynek, online tehetséggondozó konferencián volt lehetősége a bemutatkozásra, ahol az észt iskola igazgatóhelyettese a tehetséggondozás nemzetközi kapcsolatokban rejlő lehetőségeiről beszélt.

 

Forrás: Kisalföld.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Árvízvédelem

Árvízvédelem

Összefogás az árvízvédelemben.

2024. szept. 17.
Győri SZC
Lipcsébe utaznak a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum diákjai

Lipcsébe utaznak a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum diákjai

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikumból húsz diák utazik ki a németországi Lipcsébe október végén az Erasmus+ program keretein belül.

2024. szept. 17.
Győri SZC | Győr+ Média
A Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumnak jól sikerült a második idény

A Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumnak jól sikerült a második idény

Sikeres indulását követően, második idényében feljebb lépett a győri Bercsényi futsal-szakosztálya.

2024. szept. 16.
Győri SZC | Kisalföld


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum