Győri Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 26.


Győr+ Média

  • Baksa Gimi
  • ünnepség

Névadó ünnepség a Baksában

Névadó ünnepséggel összekötött ún. átriumot tartott pénteken a Baksa Kálmán Gimnázium. Az iskola tavaly nyár óta működik önálló intézményként, a Krúdyból vált ki, névadója pedig az egykori igazgató, Győr város díszpolgára, Baksa Kálmán lett.

Névadó ünnepség a Baksában

Lágy dallamokkal nyílt meg az első Baksa Átrium péntek reggel. Az iskolai diákjai és tanárai egy ünnepséggel tisztelegtek a névadó, Baksa Kálmán előtt. Tavaly a koronavírus miatt ezt nem tudták megtenni, idén azonban pótolták a méltó emlékezést.

Bejcziné Mosolits Erika, az iskola igazgatója megható szavakkal emlékezett. „Az erősítette meg azt a nagyfokú tiszteletet, amit máig érzek iránta, hogy elérte, hogy ne csupán azt csináljuk, amit ő akar, hanem ugyanazt akarjuk, amit ő. Egy olyan iskolát, amibe szeretnek járni a gyerekek.” – az intézményvezető hozzátette, hogy Baksa Kálmán mindig is azt szerette volna, hogy a diákok és a tanárok szövetségesei legyenek egymásnak, ez pedig a nevét viselő iskolában meg is valósul.

    

Radnóti Ákos, alpolgármester is széksorokban ült, úgy, ahogy egykor, hiszen 1993 és 1997 között ő is az iskola padjait koptatta. Baksa Kálmán őt nem tanította, de számos kedves élmény fűzi őt egykori igazgatójához.

„Ez a mosoly, amit ő képviselt és ez a tekintély, amikor valakinek nem egy erős szóval, nem egy kiabálással kell ezt kivívnia. Számomra ez maradt az örök emlék és örök élmény vele kapcsolatban.” -mondta el a városvezető és hozzátette: továbbra is méltón kell az ő emlékét ápolni, melyet a Baksa Gimi meg is tesz. 

Kollár István is Baksa Kálmánra emlékezett. Az egykori diák ma a filmes szakma egyik kiemelkedő alakja, a Győr+-nak is számos főcímet készített az elmúlt időszakban. „Felnőttként tudom azt, hogy mennyire megmutatta nekem azt milyennek kell lennie egy vezetőnek, hogy tekintélyt nem csak erőszakkal lehet el kivívni, hanem pont az ellenkezőjével és én ezt abszolút tudom kamatoztatni az én életemben.” A szakember hangsúlyozta örül annak, hogy ez az iskola az ő nevét vette fel. 

Az ünnepségen az ide járó diákok és az itt tanító tanárok mondták el mit jelent számukra baksásnak lenni, emellett versek, dalok és hangszerek is felcsendültek.

    

Az ünnepség záróakkordja egy közös dal eléneklése volt, ebben elkészítésekor közreműködött Kollár István is. A koronavírus járvány miatt tavaly több hónapra elszakadtak egymástól a diákok és tanárok ekkor készült el a Pál utcai Fiúk musical egyik dalának feldolgozása.

    

A Baksa Kálmán Gimnáziumban humán és reál irányban is lehetőség van tanulni, emellett az idegen nyelvek vannak a főszerepben.

Fotógaléria: Ács Tamás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Érettségi után is vár a szakképzés!

Érettségi után is vár a szakképzés!

A felsőoktatásból idén kimaradóknak is érdemes fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit.

2021. aug. 16.


ITM

Gyakorlatorientált az új szakképzés

Gyakorlatorientált az új szakképzés

Kifizetődő a cégek számára szerepvállalásuk a duális szakképzésben, jelentős adókedvezményt kapnak a tanulók után a szakképzésben együttműködő vállalatok jövőre is.

2021. aug. 13.


ITM

Szakképzési fejlesztési és általános iskolai fejlesztési megbeszélés

Szakképzési fejlesztési és általános iskolai fejlesztési megbeszélés

Megbeszélést tartottunk Kara Ákos országgyűlési képviselővel a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum valamint a Győri SZC Móra Ferenc Általános Iskolában.

2021. aug. 16.


Kara Ákos

Széchenyi 2020