Győri Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. okt. 8.


KISALFÖLD

  • duális képzés
  • gépjármű mechatronikus
  • tanműhely

Közös tanműhellyel kezdi meg az együttműködést a győri Bercsényi-középiskola és a Dana

Közös tanműhelyt avat hamarosan a győri Bercsényi-iskola és a Dana, amelyben életszerű körülmények között készülhetnek szakmájukra a leendő gépjármű-mechatronikusok. A műhely kialakítása egy hosszú távú stratégiai együttműködés kezdete.

Közös tanműhellyel kezdi meg az együttműködést a győri Bercsényi-középiskola és a Dana

Már javában folyik a Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumban annak a tanműhelynek a kialakítása, ahol a duális képzés keretein belül, a Dana szakmai támogatásával fejlődhetnek a leendő gépjármű- mechatronikusok. Hároméves képzésük tavaly kezdődött el a Bercsényiben, számukra az iskola és a Dana együttműködése nagy változást hoz, hiszen valós körülmények között sajátíthatják el a szakma fortélyait.

Az ipar 4.0 forradalmát éljük, amely többek között az automatizálás legmagasabb fokát, az összefüggő hálózati rendszerek működtetését jelenti. Ehhez a magas szintű ipari termeléshez képzett, versenyképes tudással rendelkező szakemberek kellenek, akik magabiztosan alkalmazzák a legmodernebb technológiát; ebben segít a Dana az új tanműhellyel – mondja Németh Zsolt, a Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum igazgatója.

Nemcsak eszközöket, tudást is adnak

A tanműhelyfejlesztés több mint 20 millió forintos beruházást jelent; a Dana nemcsak eszközöket, hanem technológiai, mérnöki támogatást is nyújt az iskolának. A Dana és a Bercsényi már megtartotta az első közös szülői értekezletet is, amelyen a szülők örömmel fogadták a gyermekeik előtt megnyíló új lehetőségeket.

Ezeknek a tanműhely csak egy része, a másik a Dana-gyár mint képzési helyszín biztosítása a diákok részére. A Dana szakemberei már az ágazati alapvizsgán is részt vettek – az alapképzést követi a speciális szakmai képzés –, ott választották ki azt a hat tanulót, akik lehetőséget kaptak a szakmai gyakorlatra a Danában. Ők heti két napot töltenek a gyárban, valós termelési környezetben.

Akár egy valódi gyárban

A Dana négy éve vesz részt a duális képzésben, de most először lépett ilyen szoros stratégiai együttműködésre egy oktatási intézménnyel. Az együttműködést Varga Gábor, a Dana Off-Highway gyáregységének mérnökségi vezetője fogja össze.

Az a digitális gyártásvezérlő rendszer, amellyel a tanműhelyben találkozhatnak a tanulók, a legmagasabb szintű technológiát képviseli. Csupa olyan eszköz van itt, amelyek a valós termelésben is használatban vannak: differenciálmű, váltók, futóművek, azaz majdnem egy teljes hajtáslánc. Ezeket ugyanúgy megtanulják a diákok szétszedni, összerakni, különböző méréseket és beállításokat végezni rajtuk, ahogy a munkatársaink élesben teszik nap mint nap. A modern technológiai környezetben modellezhetők azok az életszerű helyzetek, amelyek később, a leendő munkahelyükön is előfordulnak majd, így a munkaerőpiacra piacképes, korszerű tudással lépnek majd ki – mondja a szakember.

Vonzó jövőkép a diákoknak

A Dana és a Bercsényi stratégiai együttműködésének köszönhetően a diákok gyakorlatilag már tizenéves koruktól olyan pályaívet láthatnak, amely biztos munkalehetőséget, izgalmas munkát, folyamatos fejlődési lehetőséget kínál. Sőt, egy kicsit addig is kipróbálhatják magukat a „való életben”, hiszen a duális képzésben speciális, a vállalattal kötött munkaszerződés keretében jövedelemre is szert tehetnek a versenyképes tudás mellett – tudtuk meg Medzihradszky-Nagy Anett-től, a Dana Hungary Kft. képzésekért felelős HR-vezetőjétől.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Érettségi után is vár a szakképzés!

Érettségi után is vár a szakképzés!

A felsőoktatásból idén kimaradóknak is érdemes fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit.

2021. aug. 16.


ITM

Gyakorlatorientált az új szakképzés

Gyakorlatorientált az új szakképzés

Kifizetődő a cégek számára szerepvállalásuk a duális szakképzésben, jelentős adókedvezményt kapnak a tanulók után a szakképzésben együttműködő vállalatok jövőre is.

2021. aug. 13.


ITM

Szakképzési fejlesztési és általános iskolai fejlesztési megbeszélés

Szakképzési fejlesztési és általános iskolai fejlesztési megbeszélés

Megbeszélést tartottunk Kara Ákos országgyűlési képviselővel a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum valamint a Győri SZC Móra Ferenc Általános Iskolában.

2021. aug. 16.


Kara Ákos

Széchenyi 2020