Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2022. júl. 18.
Széchenyi István Egyetem
  • Jedlik
  • World Robot Olympiad
  • verseny

Hazánk legifjabb robotépítői a Széchenyi István Egyetemen versenyeztek

A Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumból két junior és egy szenior csapata jutott a nemzeti döntőbe. Markó Milán (balról a második) és csapattársai. Gratulálunk!

Hazánk legifjabb robotépítői a Széchenyi István Egyetemen versenyeztek

A legtehetségesebb és a legifjabb magyar robotépítő és programozó fiatalok mérkőztek meg egymással a Széchenyi István Egyetemen megrendezett World Robot Olympiad nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny nemzeti döntőjében. A gyerekek olyan szerkezeteket építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

„Büszkeség számunkra, hogy 2019 után ismét helyet adhatunk egy olyan rangos eseménynek, ahol a jövő fejlesztőinek drukkolhatunk. Kedves versenyzők, ti vagytok hazánk legjobb robotépítői korcsoportotokban. Rengeteget dolgoztatok ezért, s én szurkolok nektek, hogy közületek sokan jól szerepeljenek majd a világdöntőben is”

 

– üdvözölte a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny mezőnyét köszöntő beszédében dr. Ballagi Áron, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.


Hozzátette:

„Hamarosan egyre több robot vehet majd minket körbe a hétköznapokban. A jövő tehát a kezetekben van”.

 

Az izgatottságtól csillogó gyermekarcokra tekintve dr. Ballagi Áron hangsúlyozta azt is, hogy a győri egyetem számára ezek a gyerekek jelentik az utánpótlást. Mint mondta, nagy öröm látni, hogy milyen felkészülten érkeztek a versenyzők. „Ha most lennék iskolás, biztosan beneveztem volna én is. Ilyen tapasztalatokkal nagy előnyre tehetnek szert a tanulók” – tette hozzá.

 

A főszervező Edutus Egyetem vezérigazgatója, Szögi Zoltán a helyszín méltatása, és a győri egyetem nyitottsága mellett kiemelte, hogy a versenyen első helyezést elérő csapatok esélyt kapnak arra, hogy a november 17–19. között megrendezendő dortmundi világdöntőn, Németországban képviselhessék Magyarországot.

 

Markó Milán a versenyen két kategóriában is dobogós, győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum egyik csapatát erősítette. Érdeklődésünkre elmondta, iskolájukban szinte hagyománya van a WRO-versenyeken való szereplésnek, ezért számára természetes volt a nevezés. „Csapatommal nagyon izgatottak voltunk az extra kihívások és az időnyomás alatti teljesítés miatt. Sokat tanultunk a felkészülés során és a verseny közben is” – fejtette ki a versenyző, aki a jövőben szívesen foglalkozna még a robotikával és a programozással is.

 

A versenyre idén 133 magyar csapat regisztrált, közülük ötvenen jutottak a győri nemzeti döntőbe, ahol a fiataloknak saját tervezésű és készítésű Lego-robotokat kellett építeniük. Ezeket úgy programozták, hogy utána maguktól is teljesíteni tudják a szervezők által előre meghatározott pályát.

Az idei év témája a „My robot, my friend”, azaz a gyerekek olyan robotokat építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

 

A szervezők ismertetése szerint a csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhettek, amik alapján a robotuknak meghatározott időre kellett teljesíteni a feladatot. A legjobb csapatok kiválasztásához a verseny folyamán többször is véletlenszerűen kerültek fel az elemek a pályára, így a robotoknak mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodniuk.

 

Fotók: Horváth Márton

Forrás: Széchenyi István Egyetem

https://www.uni.sze.hu/

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Árvízvédelem

Árvízvédelem

Összefogás az árvízvédelemben.

2024. szept. 17.
Győri SZC
Lipcsébe utaznak a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum diákjai

Lipcsébe utaznak a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum diákjai

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikumból húsz diák utazik ki a németországi Lipcsébe október végén az Erasmus+ program keretein belül.

2024. szept. 17.
Győri SZC | Győr+ Média
A Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumnak jól sikerült a második idény

A Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumnak jól sikerült a második idény

Sikeres indulását követően, második idényében feljebb lépett a győri Bercsényi futsal-szakosztálya.

2024. szept. 16.
Győri SZC | Kisalföld


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum