Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 16.
Győri SZC | Kisalföld
  • szakképzés
  • technikum
  • oktatás

Diákok tanítják a nyugdíjasokat az internetezés titkaira Győrben

Kora délután van. Diákok lépnek ki a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium épületéből, és kicsit korosabb diákok szaporázzák lépteiket befelé. Számítástechnikai órára sietnek. A „nagyinet” képzés lassan negyed százada működik.

Diákok tanítják a nyugdíjasokat az internetezés titkaira Győrben

– Egy ötlet volt csupán 2000-ben a nyugdíjasok számítástechnika képzése, de mára bebizonyosodott, hogy életképes, sőt, érdemes lenne bővíteni – állapította meg látogatásunkkor Nagy Péter, a Jedlik-iskola címzetes igazgatója, az oktatást szervező számítástechnikai kör elnöke.

– A történet úgy kezdődött, hogy Jankovits György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke azzal keresett meg, hogy hallotta: Olaszországban a nyugdíjasokat nem tanárok, hanem diákok tanítják számítástechnikára. Az ötletet a Jedlikben azonnal kipróbáltuk és valóban sikeresnek bizonyult. A képzés neve „Nagyinet” lett. Kezdetben évente 1-2, aztán a járványig 10–15 csoport indult mintegy 100–150 nyugdíjas részvételével. Jelenleg 6 csoport tanul különböző szinteken. Eleinte a számítógép kezelésének megtanulása volt a cél, napjainkban azonban széles a kínálat, a résztvevők igényeihez igazodik a képzés. Megtanulhatják az okos telefon, a tablet, a különböző programok, alkalmazások használatát is – mesélte Nagy Péter.

A nyugdíjasok képzésére egy önállóan működő Nagyinet Számítástechnikai Kör alakult, amelyet nyugdíjasok irányítanak. A helyet és a szaktermeket a Jedlik iskola biztosítja. A diáktanárok az iskola tanulói, akik az oktatást közösségi szolgálatban is választhatják. A Nagyinet képzései szeptemberben és januárban indulnak. Egy-egy szemeszter 13 hétig tart. A csoportokat két diák tanítja heti egy alkalommal kétszer 60 percben. A tananyagot is a diákok állítják össze és többségéhez nyomtatott könyvet is írtak.

– Bár a Nagyinet képzés célja kezdetben a számítógép kezelésének megtanulása volt, közben kiderült, hogy sokkal több van benne. A generációk közti együttműködés egy új formája lett. Kölcsönös tisztelet, szeretet jellemzi az órák légkörét. A diáktanárok egy új területen próbálhatják ki magukat. Sokan megszeretik a tanítást és választják a tanári pályát. Más szemmel nézik a nyugdíjasokat nem csak az órán, hanem az élet minden területén. Jobban „értik” őket. A közös munka során a nyugdíjasok véleménye is megváltozik a fiatalokról. Megtapasztalják, hogy mennyire fogékonyak az újra, milyen okosak, segítőkészek, tisztelettudóak a közös munkában – sorolta Nagy Péter, majd arról is beszélt, hogy a nyugdíjasok életét megváltoztatja a Nagyinet képzés. Főleg azokét, akik több modult is elvégeznek.

Az élethosszig tartó tanulás élményét kapják, korszerű tudást szereznek. Kinyílik számukra a világ, új barátságok születnek, s a számítógép és az okos telefon segítségével könnyebbé válik a kapcsolattartás a távolabb lakó családtagokkal, ismerősökkel.

Takács Istvánné, Magyar Éva és Bedecs Amália most éppen egy okostelefon kurzuson vesz részt, de már már 6-7 éve rendszeresen járnak tanulni. Mint mondják, szükségük van erre a közösségre. Alig várják az órákat, hogy találkozhassanak, tanulhassanak. Nagyon hasznosnak ítélték az alapismereteken túl a képszerkesztést, a bevásárló lista készítést. Örülnek, hogy otthonról meg tudják nézni az orvosi dokumentációikat, intézkedhetnek a bankjukban, felfrissíthetik idegen nyelvi tudásukat vagy éppen el elkezdenek tanulni egy nyelvet. Bár sokuknak jár a Kisalföld akár már ötven éve, olvassák online felületünket is. Dicsérték a diák tanárokat, azt mondták olyan, mintha az unokáik lennének.

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A Deák és a Jedlik a top 10-ben

A Deák és a Jedlik a top 10-ben

A győri Deák a hatodik, a Jedlik a 8., a Hild-iskola a 26. azon a listán, amely a száz legjobb hazai technikumot sorolja fel. Összességében tizenegy győri, három soproni, egy mosonmagyaróvári intézmény került fel, így térségünk a rangsorban messze felülreprezentált.

2024. jan. 29.
Győri SZC | Kisalföld
Újabb technikusképzések indulnak Győrben a Széchenyi István Egyetem együttműködésével

Újabb technikusképzések indulnak Győrben a Széchenyi István Egyetem együttműködésével

Új technikusképzések indításáról írt alá együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégiummal, valamint a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikummal december 15-én.

2023. dec. 20.
Győri SZC | Gyorihirek.hu
LEGO robotokat építettek és programoztak a gyerekek az országos döntőn Győrben

LEGO robotokat építettek és programoztak a gyerekek az országos döntőn Győrben

Az Edutus Egyetem idén június 29-30. között rendezte meg Győrben a Neumann 2023 rendezvénysorozat részeként, a World Robot Olympiad™ (WRO™) nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny hazai nemzeti döntőjét. A tét az volt, mely csapatok képviselik hazánkat a novemberben a panamai világdöntőn.

2023. júl. 3.
Győri SZC | Kisalföld


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum