Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2022. szept. 12.
KISALFÖLD
  • Mosonmagyaróvár
  • Bolyai
  • évforduló

125 éves a mosonmagyaróvári Bolyai

125 éve nyitotta meg kapuit Magyaróvár első állami iskolája, amely ma Bolyai János nevét viseli. Az évfordulóra több rendezvénnyel készülnek. Az önkormányzat nevében Iváncsics János alpolgármester adott át a 125. évfordulóra egy emléklapot az iskolának a város oktatási-nevelési rendszerében betöltött, maradandó értéket képviselő szerepe megbecsüléseként.

125 éves a mosonmagyaróvári Bolyai

1896-ban tették le a Herczeg Zsigmond műépítész által megtervezett épület alapkövét. Durvay Antal pozsonyi építési vállalkozó irányításával egy év alatt elkészült az épület, amelyet 125 évvel ezelőtt, 1897. november 7-én felavattak, s néhány héttel később az udvar végében a tornaterem építése is befejeződött. A modern iskola bútorai a mosoni Kühne-gyárban készültek. A növekvő tanulólétszámnak megfelelően – átalakításokkal – a 10 tantermet idővel 14-re bővítették, így egy ideig az iparostanonc-iskola tanulóit is ott oktatták. 

 

Az idők folyamán számtalanszor változott a név is – Magyaróvári Magyar Királyi Állami Elemi Iskola, I. számú Állami Általános Fiúiskola, majd 1972-ben a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő iskola Kapu Lajos nevét vette fel. A ma már a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó mosonmagyaróvári oktatási intézmény 1990 óta viseli a világhírű matematikus, Bolyai János nevét. 

Az iskola történetét összefoglaló Dobos Tibor Kocsis Zoltánnal együtt bontotta ki a 100. évfordulón elhelyezett időkapszulát. 

 

– Utánanéztünk a korabeli sajtóban, amely hosszasan számolt be az első magyaróvári állami iskola létrejöttéről. Innen tudjuk, hogy az átadót az előkertben szervezték, hogy a főútról az érdeklődők is követhessék az eseményt. Így mi is ott kezdtük a rendezvényt. Akkor fúvószenekar köszöntötte az érkezőket, most iskolánk egykori diákja, Vitéz Péter, a Mofém Fúvószenekar elnöke lepte meg trombitaszóval az ünneplőket. Ismét elhangzott Szávai Gyula egy alkalmi verse, és emlékszalagot kötöttünk az iskola zászlajára – sorolta Bernáth Rita, a Bolyai-technikum igazgatója. 

 

Az önkormányzat nevében Iváncsics János alpolgármester adott át a 125. évfordulóra egy emléklapot az iskolának a város oktatási-nevelési rendszerében betöltött, maradandó értéket képviselő szerepe megbecsüléseként. 

 

Kocsis Zoltán, Magyar Gáborné és Kovács Ádám felidézték, milyen volt egykor itt diákként és ide visszatérni tanárként. A diákönkormányzat köszöntötte a kilencedik osztályos tanulókat. Az iskola történetét összefoglaló Dobos Tibor Kocsis Zoltánnal együtt bontotta ki a 100. évfordulón elhelyezett időkapszulát. Az abban található fényképekből, újságcikkekből, osztálynévsorokból, rajzokból és emléklapokból kiállítás nyílik. 

 

– November elején projektnapokat szervezünk, ahova várjuk öregdiákok jelentkezését, akik szívesen mesélnének az egykori diákévekről. November 19-én bált szervezünk, amely nyitott egykori diákjaink előtt is. Jegyek októbertől vásárolhatóak. A jubileumot egy újabb időkapszula elhelyezésével zárjuk – avatott be az intézményvezető, büszkén jegyezve meg, hogy idén 415 diáknak csengettek be, ebből 104 kilencedikes és ez a szám évről évre nő. 

 

Fotó: Kerekes István

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Egyenes út a felsőoktatásba - Két újabb győri iskola indít okleveles technikus képzést

Egyenes út a felsőoktatásba - Két újabb győri iskola indít okleveles technikus képzést

Többszörös a túljelentkezés az okleveles technikus képzésekre. Újabb két egyetem csatalakozott azon győri intézmények sorába, akiknél elérhető népszerű továbbtanulási konstrukció. Az ilyen tanrendben végző fiatalok számára egyenes út vezet az egyetemre.

2024. okt. 18.
Győri SZC | Kisalföld
Megjelent a Szakmafüzet 2024/2025

Megjelent a Szakmafüzet 2024/2025

Az alapszakmákat bemutató tájékoztató füzet segít, hogy átlásd szakképzés által biztosított lehetőségeket és az ágazatok szerint csoportosított szakmák listáját.

2024. okt. 11.
IKK
Több mint hétszázan a futófesztiválon

Több mint hétszázan a futófesztiválon

Az Európai Diáksport Naphoz csatlakozva idén is megrendezték a hagyományos Krúdy-Baksa Futófesztivált.

2024. szept. 30.
Győri SZC | Győr+ Média


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum