Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 26.
Győri SZC | Kisalföld
  • Bercsényi
  • honvédelem
  • szakképzés

Mesterlövészetről álmodik a győrszemerei Magyar Réka, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum kadétja

Magyar Réka, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum kadétja 18. évét betöltve önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot vállalt. A múlt héten modulkiképzést kapott, lapunknak nyilatkozott.

Mesterlövészetről álmodik a győrszemerei Magyar Réka, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum kadétja

 – Kadétként sok katonai alapot megtanultam a Bercsényi-iskolában, ami után megjött a kedvem, hogy alaposabban megismerkedjek a katonasággal – vázolta nekünk döntése miértjét a győrszemerei Magyar Réka, a Bercsényi-iskola kadétja.

A rendészeti szakra járok, és a honvédelmi alapismereteket választottam fakultációként – folytatta Magyar Réka. A kilencedik osztálytól lehet részt venni a kadétprogramban.

– A tervem az, hogy Szentendrére megyek az altiszti akadémiára, majd hivatásos katona leszek. A nagy álmom, hogy az altiszti akadémia után a tatai dandárhoz kerülhessek, mesterlövész lehessek, de a tüzér fegyvernem is érdekel. 

A kadétok 18 éves kortól dönthetnek, hogy tartalékos vagy szerződéses, esetleg hivatásos katonai pályán folytatnák a haza szolgálatát.Magyar Réka elmondta, hogy a Bercsényiben a kadétoknak a napi 7–8 iskolai óra után külsős katonák tartanak elő­adásokat, és lehetőségük van laktanya-látogatásokon részt venni. A gyalogsági fegyverekkel is megismerkedtek, a Tatán megrendezett haditornán az első két helyet a Bercsényi osztályai szerezték meg, ahol volt lehetőség szétszedni és összerakni egy AK gépkarabélyt, megtanulni a tárazást. Van dzsúdó- és birkózótanáruk, alaki és önvédelemórájuk, ezek jól jönnek akkor, ha a katonai élettel szorosabb kapcsolatba kerülnek. Önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezetőként egy hónapban egy-két napon vesz részt kiképzéseken, önkéntesként például az árvizeknél segíthet. Mint hangsúlyozta, behívást kapnak, de semmi sem kötelező. Területvédelmi tartalékos 18 éves kor felett lehet valaki. A kadétok 18 éves kortól dönthetnek, hogy tartalékos vagy szerződéses, esetleg hivatásos katonai pályán folytatnák a haza szolgálatát. 

Győrszemerei vagyok, édesanyám nagybátyja Debrecenben volt hivatásos katona. Már nyugdíjas, de az ő példája is a szemem előtt lebegett – fogalmazott Magyar Réka. 

– Tetszett a fegyelmezett katonai élet. A korombeli fiúk mindig meglepődnek, ha hallják, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető vagyok, de a páromnak tetszik, és ő is tervezi, hogy a nyomdokaimba lép. 

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Győrben is sokan érdeklődnek a honvédség lehetőségeiről

Győrben is sokan érdeklődnek a honvédség lehetőségeiről

A Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum előtti parkolóban tartott Toborzónapot a Magyar Honvédség, ahol kiemelt résztvevőként a tatai tüzérekkel és legújabb haditechnikájukkal is megismerkedhettek a résztvevők. A katonák egyéni fegyverzete is látható volt, a toborzósátorban pedig minden aktuális információt beszerezhettek az érdeklődők. A látványos eseményre Szeles Szabolcs alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője is kilátogatott.

2024. febr. 7.
Győri SZC | Győr+ Média
Bázisintézmény címet nyert a győri Bercsényi-iskola

Bázisintézmény címet nyert a győri Bercsényi-iskola

Újra módszertani központ a szakképzésben a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum.

2023. okt. 18.
Győri SZC | Kisalföld
Új gazdasági szereplő a támogatója a Győri SZC Bercsényi Technikum sportiskolai és szakképzésének

Új gazdasági szereplő a támogatója a Győri SZC Bercsényi Technikum sportiskolai és szakképzésének

Az idei, az előző év sporteredményei alapján is a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum Magyarország Legjobb Vidéki Sportiskolája címet érdemelt ki, az összesítések alapján.

2023. nov. 23.
Győri SZC | Kisalföld


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum