Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 14.
Győri SZC | Soproni Egyetem
  • siker
  • technikum
  • verseny

Rekordszámú résztvevő a soproni közgáz 12. Egyetemfoglaló vetélkedőjén

Minden eddiginél több, 26 csapat, 115 diákja mérte össze tudását a 2024. január 16-án a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara által megrendezett versenyen, ahol a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum csapata első helyezést ért el.

Rekordszámú résztvevő a soproni közgáz 12. Egyetemfoglaló vetélkedőjén

Az idei Egyetemfoglalóra négy város, 10 középfokú oktatási intézményéből érkeztek a versenyző csapatok, Szombathely, Csorna, Győr és Sopron iskoláinak diákjait látta vendégül a Karunk. Összesen 26 csapat 115 diákja mérte össze az erejét, tudását és gyorsaságát.

A vetélkedő központjában idén a tőzsde és a részvények világa állt, így ez az Egyetemfoglaló a tőkepiac és a tőzsdék világába kalauzolta el a résztvevőket. A rendezvény fő célja az volt, hogy a diákok bepillantást nyerjenek a tőzsde működésébe, megtanulják mivel és hogyan kereskednek a világ különböző tőzsdéin, mi történik valójában a Budapesti Értéktőzsdén. Érdekes feladatok vártak a versenyzőkre a gazdasági élettel, a tőkepiac működésével és a világ tőzsdéivel kapcsolatban, sőt egy hollywood-i kvízzel is megbirkóztak.

A rendezvényt prof. dr. Széles Zsuzsanna egyetemi tanár, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánja nyitotta meg, majd Nagy Péter Gábor a BÉT Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A zsűri munkájában Körmöczi Dániel, a BÉT vezérigazgatói tanácsadója, befektetői kapcsolattartó, a Kar részéről pedig dr. habil. Pogátsa Zoltán egyetemi docens és dr. habil. Paár Dávid egyetemi docens, a Közgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet munkatársai vettek részt.

A nap kezdetén a diákok áttekintést kaptak a tőzsdéről, a tőkepiac működéséről, majd megtekintettek egy, a tőzsde történetét bemutató filmet. A BÉT honlapjának megismerése keretében a szintén rengeteg hasznos információ hangzott el. Aki jól figyelt, az a kvízjátékok során nagy előnyre tehetett szert.

A verseny leghangsúlyosabb része, a tőzsdei kereskedési játék volt, melynek keretében a csapatok egy meghatározott összeg felett rendelkezve hozhattak befektetési döntéseket több körben is kapott „piaci” információk alapján.

A „Keresd a bikát!” feladat keretében, meg kellett keresni a Kar épületében elrejtett üveg bikát. Ahhoz, hogy megtudják, merre induljanak, először egy virtuális „szabadulószobából” kellett kiszabadulni. A csapat egy része a bikát kereste, a másik része pedig írói vénáját csillogtathatta meg egy versírási kihívás során.

A nyomozás után mindenki megnézhette a legjobb előzetes feladatként beküldött kisfilmeket, majd Pogátsa Zoltán tudományos stand up előadása következett, „Mennyire jó közgazdásznak lenni?!” címmel.

Eközben a zsűri visszavonult és áttekintette a feladatokat, megoldásokat, pontokat. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen számos érdekes és kreatív vers, film is született. A résztvevők bizonyságot tettek pénzügyi, tőzsdei tudásukról, így ért véget ez az izgalmas nap.

Összteljesítménye alapján a „Cickányok” csapata nyerte meg a versenyt, de a zsűri számos tőzsdei és szakmai díjat is kiosztott. Minden kísérőtanár és résztvevő ajándékkal térhetett haza – hála a Budapesti Értéktőzsdének és a rendezvény támogatóinknak. A nyeremények összértéke meghaladta az 1 millió forintot.

A versenyen való részvétellel a tanulók 35 intézményi felvételi pontra váltak jogosulttá, mely legkorábban a 2024-es felvételi eljárás során érvényesíthető a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karra történő felvételi jelentkezés esetén.

Helyezett csapatok:
I. helyezett: Cickányok csapat – Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum, Győr
II. helyezett: LADA – Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum, Sopron
III. helyezett: Plutosz lányai – Soproni Széchenyi István Gimnázium, Sopron

Tőzsdei különdíjat nyert:
LADA – Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum, Sopron

Szakmai különdíjakat nyertek:
Vanda – Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron
Csabáék – Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron
Plutosz lányai – Soproni Széchenyi István Gimnázium, Sopron

Képek, forrás: https://lkk.uni-sopron.hu/

 

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A Deák és a Jedlik a top 10-ben

A Deák és a Jedlik a top 10-ben

A győri Deák a hatodik, a Jedlik a 8., a Hild-iskola a 26. azon a listán, amely a száz legjobb hazai technikumot sorolja fel. Összességében tizenegy győri, három soproni, egy mosonmagyaróvári intézmény került fel, így térségünk a rangsorban messze felülreprezentált.

2024. jan. 29.
Győri SZC | Kisalföld
Deákos diákok Portugáliában

Deákos diákok Portugáliában

A Deákos tanulók rövidebb és hosszabb távú külföldi szakmai gyakorlata című projekt keretei között 10 diák vett részt az Erasmus+ KA1 programjában, amelynek célja a munkaerő-piaci igényeket szolgáló kompetenciák fejlesztése.

2021. nov. 10.
GYORISZC
“ZöldGYŐR” - I. Győri klíma EXPO című rendezvényről

“ZöldGYŐR” - I. Győri klíma EXPO című rendezvényről

2021. szeptember 12.-én az Olimpia Sport Parkban megrendezésre került "ZöldGYŐR” - I. Győri klíma EXPO című rendezvény, melyen részt vettek a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum iskolánk 9. osztályos diákjai.

2021. szept. 12.
GYORISZC


KIMIKK
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Győri Szakképzési Centrum

      9024 Győr, Nádor tér 4.

    • Telefon: +3696203361

      E-mail: info@gyoriszc.hu

      OM azonosító: 203037

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


    2024Győri Szakképzési Centrum